Methodological proposal for the individual food intake module of the Brazilian household budget survey
Keywords:
Food consumption, Nutritional epidemiology, Food habits, Diet surveys, BudgetsAbstract
The changes that have been happening in the Brazilian epidemiological scenario in the last decades result from deep social and economic modifications that include, among other things, changes in dietary habits. In Brazil, the only study that investigated family food consumption nationally was the National Family Expenditure Study done from 1974 to 1975. Although useful, national food consumption studies are expensive and only a few countries can conduct them regularly. Nonetheless, household budget surveys are important sources of data on the availability of food at home determined by records of foods purchased. Recent changes in
consumption habits, particularly eating out, limit the use of data from household budget surveys to estimate food intake. Thus, the Brazilian government suggested that the next household budget survey to be done in 2008-2009 include a module on individual food consumption. Information on individual food intake will be used to supplement the data regarding food purchases. The objective of this study is to report the development of the methodology to be used in the module of individual food consumption of the household budget survey of 2008-2009. Budget data will be combined with intake data to estimate the usual individual food
consumption.
References
Levy-Costa RB, Sichieri R, Pontes NS, Monteiro CA. Disponibilidade domiciliar de alimentos no Brasil: distribuição e evolução (1974-2003). Rev Saúde Pública. 2005; 39(4):530-40.
Salles-Costa R, Costa RS, Sichieri R. Avaliação alimentar em Duque de Caxias: desenho de estudos e resultados preliminares. Estud Av. 2007; 21(60):135-42.
Ferreira HS, Florêncio TMTM, Fragoso MAC, Melo FP, Silva TG. Hipertensão, obesidade abdominal e baixa estatura: aspectos da transição nutricional em uma população favelada. Rev Nutr. 2005; 18(2):209-18.
Escoda MSQ. Para a crítica da transição nutricional. Cienc Saude Col. 2002; 7(2):219-26.
Pinheiro ARO, Freitas SFT, Corso ACT. Uma abordagem epidemiológica da obesidade. Rev Nutr. 2004; 17(4):523-33.
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa de Orçamentos Familiares - 2002-2003: aquisição alimentar domiciliar per capita, Brasil e grandes regiões. Rio de Janeiro; 2004.
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Estudo Nacional da Despesa Familiar - ENDEF: dados preliminares - consumo alimentar - antropometria. Região I - Estado do Rio de Janeiro/Região III - Paraná, Santa Catarina, Rio Grande do Sul. Rio de Janeiro: IBGE; 1977. [mimeo].
Galeazzi MAM, Domene SMA, Sichieri R. Estudo multicêntrico sobre consumo alimentar. Campinas: Unicamp; 1997. [mimeo].
Lagiou P, Trichopoulou A. DAFNE contributors. The DAFNE initiative: the methodology for assessing dietary patterns across Europe using household budget survey data. Public Health Nutr. 2001; 4(5B):1135-41.
Pereira RA, Sichieri R. Métodos de avaliação do consumo de alimentos. In: Kac G, Sichieri R, Gigante DP, organizadores. Epidemiologia nutricional. Rio de Janeiro: Atheneu; 2007. p.181-200.
Fisberg R, Slater B, Marchiori DML, Martini LA. Inquéritos alimentares: métodos e bases científicas. São Paulo: Manole; 2005.
Trabulsi J, Schoeller DA. Evaluation of dietary assessment instruments against doubly labeled water, a biomarker of habitual energy intake. Am J Physiol, Endocrinol Metab. 2001; 281(5): E891-E899.
Núcleo de Estudos e Pesquisas em Alimentação. Universidade Estadual de Campinas. Tabela brasileira de composição de alimentos - TACO. Versão 2 - 2a. ed. Campinas: Unicamp; 2006.
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Tabela de composição química de alimentos. 4ª ed. Rio de Janeiro: IBGE; 1996.
Willett W. Nutritional Epidemiology. 2nd ed. New York: Oxford University Press; 1998.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Edna Massae YOKOO, Rosângela Alves PEREIRA, Glória Valéria da VEIGA, Siléia NASCIMENTO, Rosana Salles COSTA, Vânia Maria RAMOS DE MARINS, Jackeline Christiane Pinto LOBATO, Rosely SICHIERI
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.