Dietary intake and anthropometric profile of dancers from a contemporary dance company in Goiânia, Goiás, Brazil

Authors

  • Carolina Lôbo de Almeida Barros Universidade Federal de Goiás
  • Maria Claret Costa Monteiro Hadler Universidade Federal de Goiás

DOI:

https://doi.org/10.24220/2318-0897v20n5/6a577

Keywords:

Anthropometry, Body composition, Dancing, Eating, Energy intake

Abstract

Objective
This study assessed the dietary intake and anthropometric profile of professional and semi-professionaf groups of dancers. compared the body composition of males and females and analyzed the adequacy of food intake with respect to their requirements.

Methods
The sample consisted of 1 6 dancers of both genders aged 20 to 35 years from an international contemporary dance company of GoIânia (GO). The following were collected: weight; height; chest, axilla, triceps, subscapular, abdomen, suprailiac
and front thigh skinfold thicknesses; and two 24-hour dietary recalls. The energy requirements were determined by the United States Institute of Medicine and
macronutrient requirements by the American College of Sports Medicine. The data were input in the software Epi Info 6,04 and analyzed by the software Statistical Package for Social Sciences version 18.O. The Shapiro-Wilk, Mann Whitney and Wilcoxon tests were used and the significance leveI was set to 5%.

Results
The only body measurement that díffered between the groups was triceps skinfold thickness among women, which was smalíer in the professional group (p=0.03).
Triceps and front thigh (p<0.001 ), chest (p=0.007) and suprailiac (p=0.009) skinfold thicknesses differed between genders (p<0,001), being greater among women. Both men (p=0.07) and women (p=0.02) were consuming less energy
than their requirements.

Conclusion
There were no significant differences in the body composition of individuaIs of the same gender. Triceps, chest, suprailiac and thigh skinfold thicknesses and percentage of body fat were higher in women. Energy, carbohydrate and protein intakes were below the recommended amounts.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Carolina Lôbo de Almeida Barros, Universidade Federal de Goiás

1 Universidade Federal de Goiás, Faculdade de Nutrição. R. 227, Qd. 68, s/n., Setor Leste Universitário, 74605-08, Goiânia, GO, Brasil.
Correspondência para/Correspondence to: CLA BARROS. E-mail: <carolinabarros.nut@hotmail.com>.

Maria Claret Costa Monteiro Hadler, Universidade Federal de Goiás

1 Universidade Federal de Goiás, Faculdade de Nutrição. R. 227, Qd. 68, s/n., Setor Leste Universitário, 74605-08, Goiânia, GO, Brasil.

References

Prati SRA, Prati ARC. Níveis de aptidão física e análise de tendências posturais em bailarinas clássicas. Rev Bras Cineantropom Desempenho Hum. 2006; 89(1): 80-7.

Ribeiro BG, Soares EA. Avaliação do estado nutricional de atletas de ginástica olímpica do Rio de Janeiro e São Paulo. Rev Nutr. 2002; 15(2):181-91. doi: 10.1590/S1415-52732002000200007.

Lutoslawska G, Malara M, Mazurek K, Czajkowska A. Daily intake of macronutrients and selected minerals in physically active female students in comparison with males of matched age and physical activity. Med Sport. 2007; 11(4):119-23.

Weineck J. Treinamento ideal: instruções técnicas sobre o desempenho fisiológico, incluindo considerações especificas de treinamento infantil e juvenil. 9ª ed. São Paulo: Manole; 1999.

Costa RF, Guiselini M, Fisberg M. Correlação entre porcentagem de gordura e índice de massa corporal de frequentadores de academia de ginástica. Rev Bras Ciênc Mov. 2007; 15(4):39-46.

Bertolucci P, Guerra I, Barros Neto TL, Maestá N, Burini RC, Lancha Júnior AH. Nutrição, hidratação e suplementação do atleta: um desafio atual. Rev Nutr Pauta. 2002; 10(54):9-18.

Haas AN, Plaza MR, Rose EH. Estudo antropométrico comparativo entre meninas espanholas e brasileiras praticantes de dança. Rev Bras Cineantropom Desempenho Hum. 2000; 2(1):50-7.

Leon HB, Viramontes JA, García CMR, Sánchez MED. Valoración antropométrica de la composición corporal de Bailarines de ballet: un estudio longitudinal. Rev Bras Cineantropom Desempenho Hum. 2008; 10(2): 115-22.

Zabotto CB, Vianna RP, Gil MF. Registro fotográfico para inquéritos dietéticos: utensílios e porções. Campinas: Unicamp; 1996.

Sistema nutrição em foco, versão 1.0. Goiânia: Nutrição em Foco; 2010. [acesso 2010]. Disponível em: <http://50.56.103.129/nef/>.

Philippi ST. Tabela de composição de alimentos: suporte para decisão nutricional. 2ª ed. São Paulo: Coronário; 2002.

Pinheiro ABV. Tabela para avaliação de consumo alimentar em medidas caseiras. 4ª ed. Rio de Janeiro: Produção Independente; 1998.

Silva MR, Naves MMV. Manual de nutrição e dietética. 2ª ed. Goiânia: UFG; 1999.

Mendez MHM, Derivi SCN, Rodrigues MCR, Fernandes ML. Tabela de composição de alimentos. Niterói: Universidade Federal Fluminense; 1995.

Universidade Estadual de Campinas. Tabela brasileira de composição de alimentos. 2ª ed. Campinas: Unicamp; 2006.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Estudo Nacional de Despesa Familiar: tabela de composição de alimentos. 4ª ed. Rio de Janeiro: IBGE; 1996.

Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, and amino acids. Washington (DC): The National Academies Press; 2005.

Rodriguez NR, DiMarco NM, Langley S. American College of Sports Medicine. Nutrition and athletic performance. Med Sci Sports Exerc. 2009; 41(3): 709-31.

Fernandes Filho J. A prática da avaliação física. Rio de Janeiro: Shape; 2003.

Oliveira FP, Bosi MLM, Vigário OS, Vieira RS. Comportamento alimentar e imagem corporal em atletas. Rev Bras Med Esporte. 2003; 9(6):348-56.

Cabral CAC, Rosado GP, Silva CHO, Marins JCB. Diagnóstico do estado nutricional dos atletas da Equipe Olímpica Permanente de Levantamento de Peso do Comitê Olímpico Brasileiro (COB). Rev Bras Med Esporte. 2006; 12(6):345-50.

Jackson AS, Pollock ML, Ward A. Generalized equations for predicting body density of women. Med Sci Sports Exerc. 1980; 12(3):175-82.

Jackson AS, Pollock ML. Generalized equations for predicting body density of men. Br J Nutr. 1978, 40(3): 497-504.

Siri WE. Body composition from fluid spaces and density analysis of methods. In: Brozek J, Henschel A. Techniques for measuring body composition. Washington (DC): National Academy of Sciences; 1961. p.223-44.

Lopes FA. Distribuição da gordura corporal em homens e mulheres que frequentam academias em Teresina - PI. Anais do 2º Encontro de Educação Física e Áreas Afins. Teresina: UFPI; 2007.

Guedes DP. Composição corporal: princípios, técnicas e aplicações. 2ª ed. Londrina: APEF; 1994.

Deutz RC, Benardot D, Martin DE, Cody MM. Relationship between energy deficits and body composition in elite female gymnasts and runners. Med Sci Sports Exerc. 2000; 32(3):659-68.

Braggion GF, Matsudo SMM, Matsudo VKR. Consumo alimentar, atividade física e percepção da aparência corporal em adolescentes. Rev Bras Ciênc Mov. 2000; 8(1):15-21.

Viebig RF, Nacif MAL. Recomendações nutricionais para a atividade física e o esporte. Rev Bras Educ Física, Esporte, Lazer e Dança. 2006; 1(1):2-14.

Alvarenga M, Larino MA. Terapia nutricional na anorexia e bulimia nervosas. Rev Bras Psiquiatr. 2002; 24(supl.3):39-43.

Applegate EA. Nutritional considerations for ultraendurance performance. Int J Sport Nutr. 1991; 1(2):118-26.

Gomes MR, Tirapegui J. Nutrição e atividade esportiva. In: Tirapegui J. Nutrição fundamentos e aspectos atuais. São Paulo: Atheneu; 2002. p.141-60.

Streicher I, Sousa MV. Avaliação da ingestão alimentar e perfil antropométrico de corredores recreativos. Rev Min Educ Fís. 2013(1):220-59.

Hassapidou MN, Manstrantoni A. Dietary intakes of elite female athletes in Greece. J Hum Nutr Diet. 2001; 14(5):391-6.

Sociedade Brasileira de Medicina do Esporte. Modificações dietéticas, reposição hídrica, suplemen-tos alimentares e drogas: comprovação de ação ergogênica e potenciais riscos à saúde. Diretriz da Sociedade Brasileira de Medicina do Esporte. Rev Bras Med Esporte. 2009; 15(3):3-12.

Molena-Fernandes CA, Nardo Junior N, Tasca RS, Pelloso SM, Cuman RKN. A importância da associação de dieta e de atividade física na prevenção e controle do diabetes mellitus tipo 2. Acta Sci Health Sci. 2005; 27(2):195-205.

Rique ABR, Soares EA, Meirelles CM. Nutrição e exercício na prevenção e controle das doenças cardiovasculares. Rev Bras Med Esporte. 2002; 8(6):244-54.

Rosa LFBPCR. Carboidratos. In: Lancha Junior AH. Nutrição e metabolismo aplicados à atividade motora. São Paulo: Atheneu; 2004. p.37-69.

Brasil. Ministério da Saúde. O SUS de A a Z: garantindo saúde nos municípios. Brasília: MS; 2009.

Published

2011-12-31

How to Cite

Barros, C. L. de A., & Hadler, M. C. C. M. (2011). Dietary intake and anthropometric profile of dancers from a contemporary dance company in Goiânia, Goiás, Brazil. Revista De Ciências Médicas, 20(5/6), 127–135. https://doi.org/10.24220/2318-0897v20n5/6a577

Issue

Section

Artigos Originais