Pictorial instrument of food and nutrition education for promoting healthy eating
Palabras clave:
Food and nutrition education, Obesity, Nutrition policy, Pictorial worksResumen
To trace the course of building a pictorial instrument that explores semiotic resources about food and nutrition education. The instrument is directed at the treatment and prevention of obesity, considering the food and nutrition problems of the Brazilian population. The criteria for photo production were: images that could cause visual impact and transmit applied nutrition information, insinuating positive and negative eating practices for promoting healthy eating, and preventing and treating obesity. Themes were created to guide photo production, and preparations, food composition tables, and food labels were used for composing the images. Focus groups were conducted with nonobese and obese women, and dietitians to evaluate image comprehension. The pictorial instrument totaled to 20 photos, with 5 photos in each of the following themes: ‘Sweet life, being
aware of sugar’, about sugar content in sweets and drinks; ‘Tasty food with little fat’, about fat content in foods; ‘Eating well by making the best choices’, about food replacements; and ‘I take care of myself by eating healthy food, about encouraging fruit and vegetable intakes. The photos contain food, meals, and semiotic resources. The pictorial instrument describes four relevant themes to approach food problems in the Brazilian population. It can easily be used for both preventing and treating obesity, and for promoting healthy eating.
Citas
Levy RB, Claro RM, Mondini L, Sichieri R, Monteiro CA. Regional and socioeconomic distribution of household food availability in Brazil, in 2008-2009. Rev Saúde Pública. 2012; 46(1):6-15.
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pes quisa de Orçamentos Familiares: 2008-2009. Aná lise do Consumo Alimentar Pessoal no Brasil. Rio de Janeiro: IBGE; 2011.
Monteiro CA, Castro IRR. Por que é necessário regu lamentar a publicidade de alimentos. Cien Cult. 2009; 61(4):56-9.
Brasil. Resolução no 359 de 23 de dezembro de 2003. Aprova Regulamento Técnico de Porções de Alimentos Embalados para Fins de Rotulagem Nutricional. Diário Oficial da União. 26 dez 2003.
Brasil. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução no 360 de 23 de dezembro de 2003. Aprova Regulamento Técnico sobre Rotulagem Nutricional de Alimentos Embalados, tornando obrigatória a rotulagem nutricional. Diário Oficial da União. 26 dez 2003.
World Health Organization. WHO-RUSH Food safety sugar consumption.Genebra: WHO; 2014.
Downs SM, Thow AM, Leeder SR. The effectiveness of policies for reducing dietary trans fat: A systematic review of the evidence. Bull World Health Organ. 2013; 91(4):262-9.
Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Informe técnico no 50/2012. Teor de sódio dos alimentos processados. Rio de Janeiro: ANVISA; 2012.
Brasil. Ministério do Desenvolvimento Social e Com bate à Fome. Marco de referência de educação ali mentar e nutricional para as políticas públicas. Brasília: MDS; 2012.
World Health Organization. The 57th World Health Assembly (WHA) endorsed the WHO Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health. Genebra: WHO; 2004.
Ministério da Saúde. Política Nacional de Alimentação e Nutrição. Brasília: MS; 2012.
Contento IR, Randell JS, Basch CE. Review and analysis of evaluation measures used in nutrition education intervention research. J Nutr Educ Behav. 2002; 34(1):2-25.
Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 54, de 12 nov 2012. Regulamento técnico sobre informação nutricional complementar. Rio de Janeiro: ANVISA; 2012.
Contreras J. La obesidad: una perspectiva sociocultural. Form Contin Nutr Obes. 2002; 5(6):275-86.
Castro IRR, Souza TSN, Maldonado LA, Caniné ES, Rotenberg S, Gugelmin SA. A culinária na pro moção da alimentação saudável: delineamento e experimentação de método educativo dirigido a adolescentes e a profissionais das redes de saúde e de educação. Rev Nutr. 2007; 20(6):571-88. http:// dx.doi.org/10.1590/S1415-52732007000600001
Rodrigues EM, Boog MCF. Problematização como estratégia de educação nutricional com adolescen tes obesos. Cad Saúde Pública. 2006; 22(5):923-31.
Parmer SM, Salisbury-Glennon J, Shannon D, Struempler B. School Gardens: An Experiential Learning Approach for a Nutrition Education Program to Increase Fruit and Vegetable Knowledge, Preference, and Consumption among Second-grade Students. J Nutr Educ Behav. 2009; 41(3):212-7.
Jaime PC, Machado FMS, Westphal MF, Monteiro CA. Educação nutricional e consumo de frutas e hortaliças: ensaio comunitário controlado. Rev Saúde Pública. 2007; 41(1)154-7.
Vargas ICdS, Sichieri R, Sandre-Pereira G, Veiga GV. Avaliação de programa de prevenção de obesidade em adolescentes de escolas públicas. Rev Saúde Pública. 2011; 45(1):59-68.
Pollan M. In defence of food. New Scientist. 2008;197(2644):50-77.
Houts PS, Doak CC, Doak LG, Loscalzo MJ. The role of pictures in improving health communication: A review of research on attention, comprehension, recall, and adherence. Patient Educ Couns. 2006;61(2):173-90.
Houts PS, Shankar S, Klassen AC, Robinson EB. Use of pictures to facilitate nutrition education for low-income African American women. J Nutr Educ Behav. 2006;38(5):317-8.
Van Leeuwen T. Introducing social semiotics. New York: Routledge; 2005.
Lanzillotti HS, Couto SRM, Afonso FM. Pirâmides alimentares: uma leitura semiótica. Rev Nutr. 2005; 18(6):785-92. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52 732005000600009
Santaella L. O que é Semiótica. São Paulo: Brasi liense, 1983.
Monteiro C, Cannon G, Levy R, Moubarac J, Jaime P, Martins A, et al. The star shines bright. J World Public Health Nutr Assoc. 2016; 7(1-3):28-38.
Universidade Estadual de Campinas. Tabela bra sileira de composição de alimentos. 4º ed. Cam pinas: Unicamp; 2011. p.161.
Philippi ST. Tabela de composição de alimentos: su porte para decisão nutricional. 3º ed. Barueri: Manole; 2012.
Pinheiro ABV, Lacerda EMA, Benzecry EH, Gomes MCS, Costa VM. Tabela para avaliação de consumo alimentar em medidas caseiras. 5º ed. São Paulo; 2001.
Dietpro 5.i. Software de avaliação nutricional e prescrição dietética. Viçosa: Agromídia Software Ltda; 2007.
Jolliffe, N. Some Basic Considerations of Obesity as a Public Health Problem. Am J Public Health Nations Health. 1953; 43(8):989-92
Bardin L. Análise de contéudo. Lisboa: Edições 70; 2002.
Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia Alimentar para a População Brasileira, versão para consulta pública. Brasilia: MS; 2014.
Bielemann RM, Santos Motta JV, Minten GC, Horta BL, Gigante DP. Consumption of ultra-processed foods and their impact on the diet of young adults. Rev Saúde Pública. 2015; 49:28.
Louzada MLC, Martins APB, Canella DS, Baraldi LG, Levy RB, Claro RM, et al. Ultra-processed foods and the nutritional dietary profile in Brazil. Rev Saúde Pública. 2015; 49:45.
Mathias KC, Slining MM, Popkin BM. Foods and beverages associated with higher intake of sugar sweetened beverages. Am J Prev Med. 2013; 44(4):351-7.
Popkin BM. Sugary beverages represent a threat to global health. Trends in Endocrinol Metab. 2012; 23(12):591-3.
Martins APB, Levy RB, Claro RM, Moubarac JC, Monteiro CA. Increased contribution of ultra processed food products in the Brazilian diet (1987- 2009). Rev Saúde Pública. 2013; 47(4):656-65.
Trindade E. Semiótica e publicidade de alimen tos:Uma revisão teórica e aplicada. Pensam real. 2009; 24(2):29-46.
Ares G, Piqueras-Fiszman B, Varela P, Morant Marco R, Martin Lopez A, Fiszman S. Food labels: Do consumers perceive what semiotics want to convey? Food Qual Prefer. 2011; 22(7):689-98.
Kubota N, Oshiro JH, Balduino MA, Faria Z. Avaliação de material educativo: adequação de quatro volantes sobre alimentação da criança de 0 a 12 meses de idade. Rev Saúde Pública. 1980; 14(1):101-22.
Delp C, Jones J. Communicating information to patients: The use of cartoon illustrations to improve comprehension of instructions. Acad Emerg Med. 1996; 3(3):264-70.
Levie WH, Lentz R. Effects of text illustrations: A Review Of Research. Educ Commun Tec J. 1982; 30(4):195-232.
Adams JM, Hart W, Gilmer L, Lloyd-Richardson EE, Burton KA. Concrete images of the sugar content in sugar-sweetened beverages reduces attraction to and selection of these beverages. Appetite. 2014; 83:10-8.
Pennings MC, Striano T, Oliverio S. A picture tells a thousand words: Impact of an educational nutrition booklet on nutrition label gazing. Market Lett. 2014; 25(4):355-60.
Hollands GJ, Prestwich A, Marteau TM. Using aversive images to enhance healthy food choices and implicit attitudes: An experimental test of evaluative conditioning. Health Psychol. 2011; 30(2):195-203.
Monteiro CA, Levy RB, Claro RM, Castro IRR, Cannon G. A new classification of foods based on the extent and purpose of their processing. Cad Saúde Pública. 2010; 26(11):2039-49.
Welsh S, Davis C, Shaw A. Development of the Food Guide Pyramid. Nutr Today. 1992; 6:12-23.
Haven J, Burns A, Britten P, Davis C. Developing the consumer interface for the mypyramid food guidance system. J Nutr Educ Behav. 2006; 38:S124-S35.
Nappo-Dattoma L. Updated dietary standards: The 2010 dietary guidelines for americans, myplate and other nutrition education resources for the oral health professional. Access. 2011; 25(8):16-9.
Camelon KM, Hadell K, Jamsen PT, Ketonen KJ, Kohtamaki HM, Makimatilla S, et al. The Plate Model: A visual method of teaching meal planning. J Am Diet Assoc. 1998; 98(10):1155-8.
Freitas F, Rezende Filho L. Communication models and use of printed materials in healthcare education: A bibliographic survey. Interface. 2011; 15(36):243-55.
Kelly-Santos A, Rozemberg B. Comunicação por impressos na saúde do trabalhador: a perspectiva das instâncias públicas. Ciên Saúde Coletiva. 2005; 10:929-38.
Curry K, Jaffe A. Nutrition Counseling and Communication Skills. Philadelphia: WB Saunders Company; 1998.
Descargas
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
Derechos de autor 2023 Flávia Gonçalves MICALI, Rosa Wanda DIEZ-GARCIA
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución 4.0.