Healthy eating at school: consensus among experts

Autores/as

  • Rafaella Guimarães Moraes CAMARGO Universidade Federal de São Paulo
  • Simone CAIVANO Universidade Federal de São Paulo
  • Daniel Henrique BANDONI Universidade Federal de São Paulo
  • Semíramis Martins Álvares DOMENE Universidade Federal de São Paulo

Palabras clave:

Consensus, Menu planning, Public policies, School feeding

Resumen

Objective
To identify attributes that promote healthy eating in order to support a study for the Quality Index for School Meal Menus content validity.

Methods
This study used the Delphi technique to consult school nutrition experts in Brazil. These experts were selected among the authors of articles published between 2010 and 2015 that were identified by searching the Web of Science database, using the keywords ‘school feeding’, ‘school nutrition program’, and ‘school food program’, as well as the authors of official documents on this topic. The Likert method was used to record respondent perceptions in two analytical dimensions: foods that are part of a healthy menu for school feeding, and composition of an indicator of nutritional quality for school feeding menus.

Results
Most respondents (n=27) were affiliated with public institutions (92.59%) and had over six years of experience in the area (70.36%). Assertions resulted in consensus according to the analysis criteria. A consensus was established for fresh food, fruits and vegetables, dairy products, beans, meat and eggs, and a schedule compatible with the meal as promoters of healthy eating, and processed foods, sweets, and fat excess as risk attributes.

Conclusion
Since a consensus was not reached in the first round, there is a need to broaden the debate on issues related to foods rich in sugar, replacement of meals by sweets, and foods rich in fat. 

Citas

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pes quisa Nacional de Saúde do Escolar 2009: avaliação do estado nutricional dos escolares do 9º ano do Ensino Fundamental. Rio de Janeiro: IBGE; 2010.

Malta DC, Sardinha LMV, Mendes I, Barreto SM, Giatti L, Castro IRR, et al. Prevalência de fatores de risco e proteção de doenças crônicas não trans missíveis em adolescentes: resultados da Pesquisa Nacional de Saúde do Escolar (PeNSE), Brasil, 2009. Ciên Saúde Coletiva. 2010; 15(Supl. 2):3009-19.

Brasil. Ministério da Educação. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação. Resolução CD/FNDE nº 26 de 17 de junho de 2013. Brasília: MEC; 2013.

Domene SMA, Belik V. Experiências de programas combinados de alimentação escolar e desen volvimento local em São Paulo. Agroalimentaria. 2012; 18(34):57-72.

Peixinho AML. A trajetória do Programa Nacional de Alimentação Escolar no período de 2003-2010: relato do gestor nacional. Ciên Saúde Coletiva, 2013; 18(4):909-16.

Santos IS. Avaliação do impacto de programas nutricionais. Rev Nutr 2009; 22(1):141-50. http:// dx.doi.org/10.1590/S1415-52732009000100013

Veiros MB, Martinelli SS. Avaliação qualitativa das preparações do cardápio escolar: AQPC Escola. Nutr Pauta. 2012; 20(114):3-12.

Bortolini GA, Vitolo MG. Importância das práticas alimentares no primeiro ano de vida na prevenção da deficiência de ferro. Rev Nutr. 2010; 23(6):1051-62. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-5273201000 0600011

Vieira RCS, Ferreira HS. Prevalência de anemia em crianças brasileiras, segundo diferentes cenários epidemiológicos. Rev Nutr. 2010; 23(3):433-44. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-5273201000 0300011

Bastos DHM, Rogero MM, Arêas JAG. Mecanismos de ação de compostos bioativos dos alimentos no contexto de processos inflamatórios relacionados à obesidade. Arq Bras Endocrinol Metab. 2009; 53(5):646-56.

Cunha CM, Almeida Neto OP, Stackfleth R. Prin cipais métodos de avaliação psicométrica da vali dade de instrumentos de medida. Rev Aten Saúde. 2014; 14(47):75-83.

Rayens MK, Hahn EJ. Building consensus using the policy Delphi method. Policy, Polit Nurs Pract. 2000; 4(1):308-15.

Brandalise LT, Bertolini GRF. Instrumentos de medi ção de percepção e comportamento: uma revisão. Rev Ciênc Empres. 2013; 14(1):7-34.

Rowe G, Wright G. The Delphi technique as a forecasting tool: Issues and analysis. Intern J Forecast. 1999; 15(4):353-75.

Wright JT, Giovinazzo RA. Delphi: uma ferramenta de apoio ao planejamento prospectivo. Cad Pesqu Admin. 2000; 1(12):54-65.

Giannarou L, Zervas E. Using Delphi technique to build consensus in practice. Int J Bus Sci Appl Manage. 2014; 9(2):65-82.

Recine E, Gomes RCF, Fagundes AA, Pinheiro ARO, Teixeira BA, Souza JS et al. A formação em saúde pública nos cursos de graduação de nutrição no Brasil. Rev Nutr. 2012; 25(1):21-33. http://dx.doi. org/10.1590/S1415-52732012000100003

Vasconcelos FAG, Calado CLA. Profissão nutri cionista: 70 anos de história no Brasil. Rev Nutr. 2011; 24(4):605-17. http://dx.doi.org/10.1590/S14 15-52732011000400009

Song WO, Wang Y, Chung CE, Song B, Lee W, Chun OK. Is obesity development associated with dietary sugar intake in the US? Nutrition. 2012; 28(11-12):1137-41.

Santos RD, Gagliardi ACM, Xavier HT, Magnoni CD, Cassani R, Lottenberg AMP et al. I Diretriz sobre o consumo de gorduras e saúde cardiovascular. Arq Bras Cardiol. 2013; 100(1 Supl. 3):1-40.

Brasil. Ministério da Educação. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação. Lei nº 11.947 de 16 de junho de 2009. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar e do Programa Dinheiro Direto na Escola aos alunos da Educação Básica. Brasília: MEC; 2009.

Kalsbeek A, Scheer FA, Perreau-Lenz S, Fleur SE, Yi C, Fliers E, et al. Circadian disruption and SCN control of energy metabolism. FEBS Letters. 2011; 585:1412-26.

O’Sullivan TA, Hafekost K, Mitrou F, Lawrence D. Food sources of saturated fat and the association with mortality: A meta-analysis. Am J Public Health. 2013; 103(9):e31-42. http://dx.doi.org/10.2105/ AJPH.2013.301492

Weber D, Grune T. The contribution of â-carotene to vitamin A supply of humans. Mol Nutr Food Res. 2012; 56(2):251-8. 25. Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Guia Alimentar para a População Brasileira. Brasília: MEC; 2014.

Esfahani A, Wong JM, Truan J, Villa CR, Mirrahimi A, Srichaikul K, et al. Health effects of mixed fruit and vegetable concentrates: A systematic review of the clinical interventions. J Am Coll Nutr. 2011; 30(5):285-94.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pes quisa de Orçamentos Familiares 2008-2009. Antro pometria e estado nutricional de crianças, adoles centes e adultos no Brasil. Rio de Janeiro: IBGE; 2010.

Rovira, RF. La leche y los productos lácteos: Fuentes dietéticas de cálcio. Nutr Hosp. 2015; 31(Supl. 2):1-9.

Martins APB, Levy RB, Claro RM, Mourabac JC, Monteiro CA. Participação crescente de produtos ultraprocessados na dieta brasileira (1987-2009). Rev Saúde Pública. 2013; 47(4):656-65.

Monteiro CA, Levy RB, Claro RM, Castro IRR, Cannon G. A new classification on foods based on the extent and purpose of their processing. Cad Saúde Pública. 2010; 26(11):2039-49.

Steemburgo T, Dall’Alba V, Gross JL, Azevedo MJ. Fatores dietéticos e síndrome metabólica. Arq Bras Endocrinol Metab. 2007; 51(59):1425-33.

Veiga GV, Costa RS, Araujo MC, Souza AM, Bezerra IN, Barbosa FS, et al. Inadequação do consumo de nutrientes entre adolescentes brasileiros. Rev Saúde Pública 2013; 47(1 Supl.):212S-21S.

Weis B, Chaim NA, Belik V. Manual de gestão efi ciente da merenda escolar. 2ª ed. São Paulo: Ação Fome Zero; 2005.

Domene SMA, Chaim NA, Turpin ME, Menezes F. A alimentação na Escola: uma avaliação qualitativa. In: Sawaya AL. Desnutrição, pobreza e sofrimento psíquico. São Paulo: EDUSP; 2011.

Barbosa RMS, Colares LGT, Soares EA. Desen volvimento de guias alimentares em diversos países. Rev Nutr. 2008; 21(4):455-67. http://dx.doi.org/10. 1590/S1415-52732008000400010

Kranz S, Findeis JL, Shrestha SS. Uso do índice de qualidade da dieta infantil revisado para avaliar a dieta alimentar de pré-escolares, seus preditores sociodemográficos e sua associação com peso corporal. J Pediatri. 2008; 84(1):26-34.

Azevedo E. Reflexões sobre riscos e o papel da ciência na construção do conceito de alimentação saudável. Rev Nutr. 2008; 21(6):717-23. http://dx. doi.org/10.1590/S1415-52732008000600010

Descargas

Publicado

2023-03-30

Cómo citar

Guimarães Moraes CAMARGO, R. ., CAIVANO, S., BANDONI, D. H. ., & Martins Álvares DOMENE, S. . (2023). Healthy eating at school: consensus among experts. Revista De Nutrição, 29(6). Recuperado a partir de https://seer.sis.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8135

Número

Sección

ARTIGOS ORIGINAIS