Food consumption and nutritional profile of children seen in public health services of Viçosa, Minas Gerais, Brazil

Authors

  • Ana Augusta Monteiro CAVALCANTE Universidade Federal de Viçosa
  • Adelson Luiz Araújo TINÔCO Universidade Federal de Viçosa
  • Rosângela Minardi Mitre COTTA Universidade Federal de Viçosa
  • Rita de Cássia Lanes RIBEIRO Universidade Federal de Viçosa
  • Conceição Angelina dos Santos PEREIRA Universidade Federal de Viçosa
  • Sylvia do Carmo Castro FRANCESCHINI Universidade Federal de Viçosa

Keywords:

anthropometry, child, food consumption, nutritional status

Abstract

Objective
To assess the food consumption and the nutritional status of 174 children, ages between 12 and 35 months
seen in the public health services of the municipality of Viçosa, Minas Gerais, Brazil.

Methods
Two questionnaires were applied to collect the dietary data (24-hour recall and food frequency questionnaire).
The nutritional status was determined by using anthropometric indices of weight/age, weight/stature and stature/age, and associated with food consumption. The Student’s “t” test was used for comparing means, the
chi-square test to verify associations between variables and the Odds Ratio to determine the risk factors
involved in the occurrence of nutritional deficiencies (p<0.05).

Results
The medium amount of energy consumed exceeded the recommendation for both genders (p<0.0001). The
usual intake of energy and nutrients was statistically significant and higher for boys than for girls (p<0.0001)
exception being made for vitamin C. Inadequacy prevalence was observed for the vitamins A and C (96.6%
and 36.8%) and the minerals iron and zinc (13.2% and 99.4%). Malnutrition prevalence was found for
weight/age (13.2%), weight/stature (13.8%) and stature/age (4.0%). Positive association was found between
nutritional deficiencies and food consumption inadequacy.

Conclusion
The results showed that inadequate food consumption contributes to deficiencies in the nutritional status of
the preschool group. Further and continued studies to evaluate the food consumption of preschool children
are recommended, including research into the feeding practices in that age group and in the overall population.

References

Margetts BM, Nelson M. Design Concepts in Nutritional Epidemiology. 2nd ed. New York: Oxford University Press; 1997.

Silva DG, Franceschini SCC, Priore SE, Ribeiro SMR, Szarfarc SC, Souza SB, et al. Anemia ferropriva em crianças de 6 a 12 meses atendidas na rede pública de saúde do município de Viçosa, Minas Gerais. Rev Nutr. 2002; 15(3):301-8.

Miranda AS, Franceschini SCC, Priore SE, Euclydes MP, Araújo RMA, Ribeiro SMR, et al. Anemia ferropriva e estado nutricional de crianças com idade de 12 a 60 meses do município de Viçosa, MG. Rev Nutr. 2003; 16(2):163-9.

Rotenberg S, De Vargas S. Práticas alimentares e ocuidado com a saúde: da alimentação da criança à alimentação da família. Rev Bras Saúde Matern Infant. 2004; 4(1):85-94.

Castro TG, Campos FM, Priore SE, Coelho FMG, Campos MTFS, Franceschini SCC, et al. Saúde e nutrição de crianças de 0 a 60 meses de um assentamento de reforma agrária, Vale do Rio Doce, MG, Brasil. Rev Nutr. 2004; 17(2):167-76.

Post CL, Victora CG, Barros AJD. Baixa prevalência de déficit de peso para estatura: comparação de crianças brasileiras com e sem déficit estatural. Rev Saúde Pública. 1999; 33(6):575-85.

Oliveira SP, Thébaud-Mony A. Estudo do consumo alimentar: em busca de uma abordagem multidisciplinar. Rev Saúde Pública. 1997; 31(2):201-8.

Bonomo E. Como medir a ingestão alimentar? In: Dutra de Oliveira JE. Obesidade e anemia carencial na adolescência. São Paulo: Instituto Danone; 2000.

Cintra IP, von Der Heyde Med, Schimitz BAS, Franceschini SCC, Taddei JA, Sigulem DM. Métodos de inquéritos dietéticos. Cad Nutr Soc Bras Alim Nutr. 1997; 13:11-23.

Sigulem DM, Devincenzi UM, Lessa AC. Diagnóstico do estado nutricional da criança e do adolescente. J Pediatria. 2000; 76(Supl 3): S275-84.

Sales RL, Eckhard VF, Costa NMB, Silva MMS, Euclydes MP, Coelho AIM. Desenvolvimento e validação de instrumentos para avaliação da ingestão alimentar de grupos populacionais. In: Anais do VII Simpósio de Iniciação Científica; 1997;

Viçosa, Minas Gerais. Viçosa: Universidade Federal de Viçosa; 1997.

Pinheiro ABV, Lacerda EMA, Benzecry EH, Gomes MCS, Costa VM. Tabela para avaliação de consumo alimentar em medidas caseiras. Grupo de Pesquisa em Nutrição Materno-Infantil. Rio de Janeiro: UFRJ; 2004. 63p.

Sichieri R. Epidemiologia da obesidade. Coleção Saúde e Sociedade. Rio de Janeiro: UERJ; 1998. p.98.

Salvo VLMA, Gimeno SGA. Reprodutibilidade e validade do questionário de freqüência de consumo alimentar. Rev Saúde Pública. 2002; 36(4)505-12.

Crispim SP, Franceschini SCC, Priore SE, Fisberg RM. Validação de inquéritos dietéticos: uma revisão. Rev Nutrire. 2003; 26(2):127-41.

Salvo VLMA, Gimeno SGA. Métodos de investigação do consumo alimentar [entrevista]. [acesso 21 nov 2003]. Disponível em: www.nutricaoempauta.com.br

Galeazzi MAM, Meireles AJA, Viana RPT, Zabotto CB, Domene SAM. Registro fotográfico para inquéritos dietéticos: utensílios e porções. Goiânia: Unicamp; 1996.

Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium and Carotenoids. Washington (DC): National Academy Press; 2000.

Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganess, Molybdenum, Nickel, Vanadium, and Zinc. Washington (DC): National Academy Press; 2001.

Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids. Washington (DC): National Academy Press; 2002.

Organización Mundial de la Salud. Medición del cambio del estado nutricional. Ginebra; 1983.

CDC Growth Charts for the United States. Methods Development Vital Health Statistic Series. 2000; 11(246):1-190.

Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes: applications in dietary assessment. Washington (DC): National Academy Press; 2002.

Barquera S, Rivera JA, Safdie M, Flores M, Campos- -Nonato I, Campirano F. Energy and nutrient intake in preschool and school age Mexican children: National Nutrition Survey 1999. Salud Publica México. 2003; 45(Supl 4):S540-50.

Devaney B, KALB L, Zavitsky-Novak T, Clusen N, Ziegler P. Feeding infants and toddlers study: overview of the study design. J Am Diet Assoc. 2004; 104(Suppl 1):S8-S13.

Philippi ST, Cruz ATTR, Colucci ACA. Pirâmide alimentar para crianças de 2 a 3 anos. Rev Nutr. 2003; 16(1):5-9.

Fundo das Nações Unidas para a Infância. Relatório da Situação da Infância Brasileira. Brasília: Unicef; 2001.

Osório MM. Fatores determinantes da anemia em crianças. J Pediat 2002; 72(4):269-78.

Lima NMML. Evolução do estado nutricional de crianças menores de 5 anos, após Implantação do sistema de vigilância alimentar e nutricional no município de Viçosa, MG [monografia de especialização]. Viçosa: Universidade Federal de Viçosa; 2002.

World Health Organization. Global database on child growth and malnutrition. Program of Nutrition Family and Reproductive Health. Geneve; 1997a.

Victora CG, Gigante DP, Barros AJD, Monteiro CA, Onis M. Estimativa da prevalência de déficit de altura/idade a partir da prevalência de déficit de peso/idade em crianças brasileiras. Rev Saúde Pública. 1998; 32(4):321-7.

Brasil. Pesquisa Nacional Sobre Saúde e Nutrição. Brasília: Ministério da Saúde; 1986.

Brasil. Pesquisa Nacional de sobre Demografia e Saúde. Indicadores e dados básicos,1998. Brasília: Benfam; 1999.

Published

2023-09-19

How to Cite

Monteiro CAVALCANTE, A. A. ., Araújo TINÔCO, A. L., Minardi Mitre COTTA, R. ., Lanes RIBEIRO, R. de C. ., dos Santos PEREIRA, C. A. ., & Castro FRANCESCHINI, S. do C. . (2023). Food consumption and nutritional profile of children seen in public health services of Viçosa, Minas Gerais, Brazil. Brazilian Journal of Nutrition, 19(3). Retrieved from https://seer.sis.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9767

Issue

Section

ORIGINAL ARTICLE

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>