Impact factor and stricto sensu post graduation in foods, nutrition and science and food technology

Authors

  • Alceu Afonso JORDÃO Universidade de São Paulo
  • Rosa Wanda Diez GARCIA Universidade de São Paulo
  • Júlio Sérgio MARCHINI Universidade de São Paulo

Keywords:

Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior, impact factor, nutrition, journals

Abstract

Aiming to analyze the relationship between the impact factor of publications and the concept of graduate nutrition and food programs, 39 programs were selected from the years 2001-2003 from 4 Committees (Agrarian, Foods, Medicine II and Nutrition and Zootechny). Even though scientific publications are highly valued, their application in the conceptualization of programs is very limited. A very poor correlation (r2= 0.0611) between the concept given to the program and the annual mean of the impact factor per professor per program was found. On the other hand, 48.6% of the articles produced from 2001 to 2003 by these programs were sent to journals that are unindexed by the Institute of Scientific Information (ISI). Among the graduate programs analyzed in this period, there were 1149 (51%) published in 231 journals not indexed by the Institute of Scientific Information and 1216 (49%) studies published in 331 journals indexed by the Institute of Scientific Information. These data suggest that there is a need to improve the intellectual production in the area of Food and Nutrition in the sense of adjusting the measures of production in order to recognize the particularities of scientific production in this area. It is also necessary to develop mechanisms to include the measurement of the impact factor in national publications.

References

Miranda CMG, Almeida AT. Visão multicritério da avaliação de programas de pós-graduação pela Capes: o caso da área engenharia III baseado no ELECTRE II e MAUT. Gestão e Produção. 2004; 11(1):51-64.

Marchini JS, Leite JP, Velasco IT. Avaliação da Pós-Graduação da Capes: homogenia ou heterogenia. Infocapes. 2001; 9:7-16.

Hortale VA. Modelo de avaliação da Capes: desejável e necessário, porém, incompleto. Cad Saúde Pública. 2003; 19(6):1837-40.

Coura JR, Willcox LCB. Fator de impacto, produção científica e qualidade das revistas médicas brasileiras. Mem Inst Oswaldo Cruz. 2003; 98(3): 293-7.

Campos M. Conceitos atuais em bibliometria. Arq Bras Oftalmol. 2003; 66:1-22.

Val AL, Fett Neto AG, Carlini CR, Silva Filho MC, Steindl M. Impacto profundo sim. Jornal da Ciência e-mail 2947 [jornal eletrônico]. [acesso em 31 jan 2006]. Disponível em: www.jornaldaciencia.org.br

Strehl L. O fator de impacto do ISI e a avaliação da produção científica: aspectos conceituais e metodológicos. Ci Inf. 2005; 34(1):19-27.

Mercadante MT, Bordin IAS, Mari J, Miguel EC. Nossa Revista, nossa missão. Rev Bras Psiquiatr. 2002; 24(3):107-8.

Brasil. Ministério da Educação e Cultura. Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Ensino Superior. Critérios de implantação QUALIS. Ciências da Saúde. Brasília; 2005.

Brasil. Ministério da Educação e Cultura. Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Ensino Superior. Critérios de implantação QUALIS. Zootecnia e Recursos Pesqueiro. Brasília; 2005.

Brasil. Ministério da Educação e Cultura. Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Ensino Superior. Critérios de implantação QUALIS. Ciências Agrárias. Brasília; 2005.

Brasil. Ministério da Educação e Cultura. Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Ensino Superior. Critérios de implantação QUALIS. Ciências e Tecnologia de Alimentos. Brasília; 2005.

Parker AL, Biojone MR, Antonio I, Takenaka RM, García AP, Silva AC, et al. SciELO: uma metodologia para publicação eletrônica. Ci Inf. 1998; 27(2): 109-21.

Published

2023-09-18

How to Cite

JORDÃO, A. A., Diez GARCIA, R. W., & MARCHINI, J. S. (2023). Impact factor and stricto sensu post graduation in foods, nutrition and science and food technology. Brazilian Journal of Nutrition, 19(6). Retrieved from https://seer.sis.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9741

Issue

Section

SEÇÃO TEMÁTICA