Research in Clinical Nutrition in Brazil

Authors

  • Renata Borba de Amorim OLIVEIRA Universidade do Estado do Rio de Janeiro
  • Shirley Donizete PRADO Universidade do Estado do Rio de Janeiro
  • Maria Claudia da Veiga Soares CARVALHO Universidade do Estado do Rio de Janeiro
  • Francisco Romão FERREIRA Universidade do Estado do Rio de Janeiro

Keywords:

Feeding, Nutritional sciences, Humanities, Diet therapy, Research, Nutrition therapy

Abstract

This essay intends to make a first approach to Clinical Nutrition research. We consider the gap that exists between information and debates about epistemological elements and about interests that mark this activity inside the scientific Field of Food and Nutrition in Brazil. The multidimensional character of the food-nutrition field is presented with its strong brand identity and motive of distinction. However, research in Clinical Nutritions characterized by the biomedical perspective that focuses emphatically on metabolism and disease, excluding the social relationships and intersubjectivity of the studies that centre on nutrition and ignore food. The relief from suffering requires understanding interpersonal relationships in society. Both from the methodological
and epistemological viewpoints, biomedicine is not capable of encompassing the entirety of the human life phenomenon. For these reasons, Human and Social Sciences can provide an interdisciplinary contribution to the Field of Food and Nutrition, in the sense of instrumenting innovative studies conceptually and methodologically. Such perspectives can bring to light the subjective dimensions of human illness that correspond to the essential subject of study for Clinical Nutrition.

References

Prado SD, Gugelmin SA, Mattos RA, Klotz-Silva J, Olivares PS. A pesquisa sobre segurança alimentar e nutricional no Brasil de 2000 a 2005: tendências e desafios. Cienc Saúde Colet. 2010; 15(1):7-18.

Klotz-Silva J, Prado SD, Carvalho MCVS, Ornelas TFS, Oliveira PF. Alimentação e cultura como campo científico no Brasil. Physis. 2010; 20(2):413-42.

Prado SD, Prado SD, Bosi MLM, Carvalho MCVS, Gugelmin AS, Klotz-Silva J, et al. A pesquisa sobre Alimentação no Brasil: sustentando a autonomia do campo Alimentação e Nutrição. Cienc Saúde Colet. 2011; 16(1):107-19.

Prado SD, Bosi MLM, Carvalho MCVS, Gugelmin AS, Mattos RA, Camargo Jr. KR, et al. Alimentação e Nutrição como campo científico autônomo no Brasil: conceitos, domínios e projetos políticos. Rev Nutr. 2011; 24(6):927-38. doi: 10.1590/S1415-52732011000600013

Delmaschio KL. Os grupos de pesquisa nos campos da alimentação e nutrição e das ciências dos alimentos de 2000 a 2008 no Brasil [mestrado]. Rio de Janeiro: Universidade do Estado do Rio de Janeiro; 2012.

Bourdieu P. O campo científico. In: Pierre B. Sociologia. São Paulo: Ática; 1983.

Bourdieu P. Os usos sociais da ciência: por uma sociologia clínica do campo científico. São Paulo: Unesp; 2004.

Khun T. A estrutura das revoluções científicas. São Paulo: Perspectiva; 2003.

Chaves N. Nutrição básica e aplicada. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan; 1978.

Chemin SMSS, Mura JDAP. Tratado de alimentação, nutrição e dietoterapia. São Paulo: Roca; 2007.

Oliveira JED, Santos AC, Wilson ED. Nutrição básica. São Paulo: Sarvier; 1982.

Philippi ST. Nutrição e técnica dietética. Barueri: Manole; 2003.

Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior. Comunicado 003/2012 - área Nutrição. Considerações sobre multidisciplinaridade e interdisciplinaridade na área. Brasília: Capes; 2012 [acesso 2012 abril 7] Disponível em:

capes.gov.br/images/stories/download/avaliação/interdisciplinaridade_nutricao.pdf>.

Nunes ED. Saúde coletiva: história recente, passado antigo. In: Campos GWS, Minayo MCS, Akerman M, organizador. Tratado de saúde coletiva. São Paulo: Hucitec; 2009.

Kac G, Proença RCP, Prado SD. A criação da área Nutrição na Capes. Rev Nutr. 2011; 24(6):905-16. doi: 10.1590/S1415-52732011000600011

Prado SD. Quais os núcleos de saberes que conformam o campo da Alimentação e Nutrição no Brasil? Demetra. 2013; 8(1):1-8.

Guimarães R, Lourenço R, Cosac S. A pesquisa em epidemiologia no Brasil. Rev Saúde Pública. 2001; 35(4):321-40.

Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico. Diretório dos grupos de pesquisa no Brasil. Plataforma Lattes. Brasilia: CNPq; 2013 [acesso 2013 maio 15]. Disponível em: <http://lattes.cnpq.br/web/dgp>.

Journal Citation Reports. [cited 2014 May 17]. Available from: <http://thomsonreuters.com/journal-citation-reports/>.

SCImago Journals & Country Ranks. [cited 2014 May 17]. Available from: <http://www.scimagojr.com/>.

Zago MA. A pesquisa clínica no Brasil. Ciênc Saúde Colet. 2004; 9(2):363-74.

Zucchetti C, Morrone FB. Perfil da pesquisa clínica no Brasil. Rev HCPA. 2012; 32(3):340-7.

Conrad P. The medicalization of society. Baltimore: The Johns Hopkins University Press; 2007.

Carneiro HS. Comida e sociedade: significados sociais na história da alimentação. Hist Questões Debates. 2005; 42(0):71-80.

Foucault M. O nascimento da clínica. Rio de Janeiro: Forense Universitária; 2006.

Canguilhem G. O normal e o patológico. Rio de Janeiro: Forense Universitária; 2002.

Silva AM. Corpo, ciência e mercado: reflexões acerca da gestação de um novo arquétipo da felicidade. Campinas: Autores Associados; 2001.

Tesser CD, Luz MT. Racionalidades médicas e integralidade. Ciênc Saúde Colet. 2008; 13(1):195-206.

Caponi S. A saúde, como abertura ao risco. In: Czeresnia D, organizador. Promoção da saúde: conceitos, reflexões, tendência. Rio de Janeiro: Fiocruz; 2003.

Ferreira J. O corpo sígnico. In: Alves PC, Organizador. Saúde e doença: um olhar antropológico. Rio de Janeiro: Fiocruz; 1994.

Nordenfelt L. Conversando sobre saúde: um diálogo filosófico. Florianópolis: Bermúncia; 2000.

Minayo MCS. A produção de conhecimentos na interface entre as Ciências Sociais e Humanas e a Saúde Coletiva. Saúde Soc. 2013; 22(1):21-31.

Luz MT. Especificidade da contribuição dos saberes e práticas das ciências sociais e humanas para a saúde. Saúde Soc. 2011; 20(1):22-31.

Published

2014-10-30

How to Cite

Borba de Amorim OLIVEIRA, R., Donizete PRADO, S. ., da Veiga Soares CARVALHO, M. C. ., & Romão FERREIRA, F. . (2014). Research in Clinical Nutrition in Brazil. Brazilian Journal of Nutrition, 27(5). Retrieved from https://seer.sis.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8351

Issue

Section

ASPECTOS EPIDEMIOLÓGICOS E CLÍNICOS NA PESQUISA EM ALIMENTAÇÃO E NUTRIÇÃO

Most read articles by the same author(s)