Questionário de freqüência de consumo alimentar e recordatório de 24 horas: aspectos metodológicos para avaliação da ingestão de lipídeos

Autores

  • André Gustavo Vasconcelos COSTA Universidade Federal de Viçosa
  • Sílvia Eloíza PRIORE Universidade Federal de Viçosa
  • Céphora Maria SABARENSE Universidade Federal de Viçosa
  • Sylvia do Carmo Castro FRANCESCHINI Universidade Federal de Viçosa

Palavras-chave:

ácidos graxos, consumo de alimentos, hábitos alimentares, lipídeos na dieta

Resumo

A adequada avaliação da ingestão lipídica, por meio de inquéritos alimentares, é de interesse em estudos populacionais, visto que os lipídeos estão envolvidos tanto no desenvolvimento quanto na prevenção de doenças arteriais coronarianas. Os inquéritos de consumo alimentar consistem em métodos indiretos de avaliação do estado nutricional, que estão sujeitos a erros inerentes ao indivíduo e à metodologia do estudo. É fundamental que tais métodos, particularmente o questionário de freqüência de consumo alimentar sejam validados para a população em estudo. Entre os principais erros que envolvem a avaliação de consumo de lipídeos, incluem-se a variabilidade intrapessoal, que pode ser minimizada com o aumento do número de recordatórios analisados e por técnicas estatísticas. O uso de biomarcadores para estimar o consumo alimentar a longo prazo é cada vez mais utilizado e apresenta um importante papel na correta avaliação do consumo real de lipídeos. Nesse contexto, pretende-se com este trabalho discutir aspectos metodológicos para estimar a ingestão de lipídeos pela população. Discutem-se aspectos relacionados aos erros de avaliação da ingestão alimentar, aspectos relacionados à utilização do questionário de freqüência de consumo alimentar e do recordatório de 24 horas, a importância de estudos utilizando biomarcadores e a utilização de inquéritos
alimentares para estimar o consumo de lipídeos.

Referências

Buzzard JM. Rationale for na international conference series on dietary assessments methods. Am J Clin Nutr. 1994; 59(Suppl):143-5.

Slater B, Marchioni DL, Fisberg RM. Estimando a prevalência da ingestão inadequada de nutrientes. Rev Saúde Pública. 2004; 38(4):599-605.

Bingham AS. The dietary assessment of individuals; methods, accuracy, new techniques and recommendations. Nutr Abstr Rev. 1987; 57(10): 705-42.

Tarasuk V, Beaton GH. Statistical estimation of dietary parameters: implications of patterns in within-subject variation: a case study of sampling strategies. Am J Clin Nutr. 1992; 55(1):22-7.

Villar BS. Desenvolvimento e validação de um questionário semi-quantitativo de freqüência alimentar para adolescentes [tese]. São Paulo: Faculdade de Saúde Pública, Universidade de São Paulo; 2001.

Beaton GH. Approaches to analysis of dietary data: relationship between planned analyses and choice of metodology. Am J Clin Nutr. 1994; 59(Suppl 1): 253-61.

Beaton GH, Milner J, McGuire V, Feather TE, Little JA. Sources of variance in 24-hour dietary recall data: implications for nutrition study desing and interpretation. Am J Clin Nutr. 1979; 32(12):2546-59.

Aickin M, Rittenbaugh C, Woolf K. A general method for adjusting dietary data to obtain stable estimates of usual intakes [abstract]. Am J Clin Nutr. 1994; 59:303S.

Carriquiry RH, Jensen HH, Fuller WA, Guenther P. Methods for estimating usual intake distributions. Am J Clin Nutr. 1994; 59(Suppl 1):305S.

Cordain L, Boyd Eaton S, Sebastian A, Mann N, Lindeberg S, Watkins BA, et al. Origins and evolution of the Western diet: health implications for the 21st century. Am J Clin Nutr. 2005; 81(2): 341-54.

Hu FB, Stampfer MJ, Manson JE, Ascherio A, Colditz GA, Speizer FE, et al. Dietary saturated fats and their food sources in relation to the risk of coronary heart disease in women. Am J Clin Nutr. 1999; 70(6):1001-08.

Tang JL, Armitage JM, Lancaster T. Systematic review of dietary intervention trials to lower blood total cholesterol in free-living subjects. Br Med J. 1998; 316(7139):1213-20.

Wilson PW. High-density lipoprotein, low-density lipoprotein and coronary artery disease. Am J Cardiol. 1990; 66(6):7A-10A.

Ascheiro A, Willett W. Health effects of trans fatty acids. Am J Clin Nutr. 1997; 66(Suppl):1006S-10S.

Harrison GG. Methodological considerations in descriptive food-consumption surveys in developing countries. Food Nutr Bull. 2004; 24(4):415-19.

Lopes ACS, Caiaffa WT, Mingoti AS, Lima-Costa MFF. Ingestão alimentar em estudos epidemiológicos. Rev Bras Epidemiol. 2003; 6(3):209-18.

Willett W, Stampfer MJ. Total energy intake: implications for epidemiologic analyses. Am J Epidemiol. 1986; 124(1):17-27.

Ocké MC, Bueno-de-Mesquita HB, Goddijn HE, Jansen A, Pols MA, van Staveren WA, et al. The Dutch EPIC food frequency questionnaire. I. Description of the questionnaire, and relative validity and reproducibility for food groups. Intern J Epidemiol. 1997; 26(Suppl 1):S37-S48.

Ferro-Luzzi A. Individual food intake survey methods. In: Proceedings of International Scientific Symposium on Measurement and Assessment of Food Deprivation and Undernutrition, 2002; Rome, Italy. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations; 2002. p.101-25.

McPherson RS, Hoelscher DM, Alexander M, Scanlon KS, Serdula MK. Dietary assessment methods among school-age children: validity and reliability. Prev Med. 2000; 31:S11-S33

Willett WC. Future directions in the development of food-frequency questionnaires. Am J Clin Nutr. 1994; 59(Suppl):171S-4S.

Sampson L. Food frequency questionnaires as a research instrument. Clin Nutr. 1985; 4:171-8.

Jiménez LG, Martín-Moreno JM. Cuestionario de frecuencia de consumo alimentario. In: Majem LIS, Bartrina JA, Verdú MJ. Nutrición y salud pública: métodos, bases científicas y aplicaciones. Madrid: Masson; 1995. p.120-5.

Willett WC. Nutritional epidemiology. 2nd.ed. Oxford: Oxford University Press; 1998.

Buzzard M. 24-hours dietary recall and food record methods. In: Willett WC. Nutritional Epidemiology. 2nd.ed. Oxford: Oxford University Press; 1998. p.50-73.

Majem LIS, Barba LR. Recordatorio de 24 horas. In: Majem LIS, Bartrina JA, Verdú MJ. Nutrición y salud pública: métodos, bases científicas y aplicaciones. Madrid: Masson; 1995. p.113-9.

World Health Organization. Preventing and Managing the Global Epidemic. Geneva; 1998.

Fisberg RM, Slater B, Marchioni DML, Martini LA. Inquéritos alimentares: métodos e bases científicas. Barueri: Manole; 2005. 350p.

López JV. Validez de la evaluación de la ingesta dietética. In: Majem LIS, Bartrina JA, Verdú MJ. Nutrición y salud pública: métodos, bases científicas y aplicaciones. Madrid: Masson; 1995. p.132-6.

Block G, Hartman AM. Issues in reproducibility and validity of dietary studies. Am J Clin Nutr. 1989; 50(Suppl 5):1133-8.

Willett WC, Sampson L, Browne ML, Stampfer MJ, Rosner B, Hennekens CH, et al. The use of a self-administered questionnaire to assess diet four years in the past. Am J Epidemiol. 1988; 127(1): 188-99.

Pietinen P, Hartman AM, Haapa E, Räsänen L, Haapakoski J, Palmgren J, et al. Reproducibility and validity of dietary assessment instruments: I. A selfadministered food use questionnaire with a portion size picture booklet. Am J Epidemiol. 1988; 128(3):655-66.

Hansson LM, Galanti MR, Bergstrom R. Factors affecting reproducibility of dietary reports using food frequency questionnaires. Eur J Clin Nutr. 2000; 54(8):658-64.

Pisani P, Faggiano F, Krogh V, Palli D, Vineis P, Berrino F. Relative validity and reproducibility of a food frequency dietary questionnaire for use in the italian EPIC centers. Int J Epidemiol. 1997; 26(1): S152-60.

Woo J, Leung SSF, Ho SC, Lam TH, Janus ED. A food frequency questionnaire for use in the Chinese population in Hong Kong: description and examination of validity. Nutr Res. 1997; 17(11): 1633-41.

Sichieri R, Everhart JE. Validity of a brazillian food frequency questionnaire against dietary recalls and estimated energy intake. Nutr Res. 1998; 18(10): 1649-59.

Salvo VLMA, Gimeno SGA. Reprodutibilidade e validade do questionário de freqüência de consumo de alimentos. Rev Saúde Pública. 2002; 36(4):505-12.

Erkkola M, Karppinen M, Javanainen J, Räsänen L, Knip M, Virtanen SM. Validity and reproducibility of a food frequency questionnaire for pregnant finnish women. Am J Epidemiol. 2001; 154(5): 466-76.

Ocké MC, Kaaks RJ. Biochemical markers as additional measurements in dietary validity studies: application of the method of triads with examples from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Am J Clin Nutr. 1997; 65(Suppl 4):1240S-5.

Kabagambe EK, Baylin A, Allan DA, Siles X, Spiegelman D, Campos H. Application of the method of triads to evaluate the performance of food frequency questionnaire and biomarkers as indicator of long-term dietary intake. Am J Epidemiol. 2001; 154(12):1126-35.

Hu FB, Rimm E, Smith-Warner SA, Feskanich D, Stampfer MJ, Ascherio A, et al. Reproducibility and validity of dietary patterns assessed with a food-frequency questionnaire. Am J Clin Nutr. 1999; 69(2):243-9.

Baylin A, Kabagambe EK, Siles X, Campos H. Adipose tissue biomarkers of fatty acid intake. Am J Clin Nutr. 2002; 76(4):750-7.

Lemaitre RN, King IB, Patterson RE, Psaty BM, Kestin M, Heckbert SR. Assessment of trans-fatty acid intake with a food frequency questionnaire and validation with adipose tissue levels of trans-fatty acids. Am J Epidemiol. 1998; 148(11):1085-93.

Fornés NS, Martins IS, Hernan M, Velásquez-Meléndez G, Ascherio A. Food frequency consumption and lipoproteins serum levels in the population of an urban area, Brazil. Rev Saúde Pública. 2000; 34(4):380-7.

Fornés NS, Martins IS, Velásquez-Meléndez G, Latorre MRDO. Escores de consumo alimentar e níveis lipêmicos em população de São Paulo, Brasil. Rev Saúde Pública. 2002; 36(1):12-8.

Romon M, Nuttens MC, Théret N, Delbart C, Lecerf JM, Fruchart JC, et al. Comparison between fat intake assessed by a 3-day food record and phospholipid fatty acid composition of red blood cells: results from the Monitoring of Cardiovascular

Disease-Lille Study. Metabolism. 1995; 44(9): 1139-45.

Vriese SR, Matthys C, Henauw S, Backer G, Dhont M, Christophe AB. Maternal and umbilical fatty acid status in relation to maternal diet. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2002; 67(6):389-96.

Downloads

Publicado

18-09-2023

Como Citar

Vasconcelos COSTA, A. G., PRIORE, S. E. ., SABARENSE, C. M., & Castro FRANCESCHINI, S. do C. . (2023). Questionário de freqüência de consumo alimentar e recordatório de 24 horas: aspectos metodológicos para avaliação da ingestão de lipídeos. Revista De Nutrição, 19(5). Recuperado de https://seer.sis.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9754

Edição

Seção

Comunicação

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

1 2 3 > >>